El Corpus és BESTIAL!

L'Exposició El Corpus és BESTIAL!

Durant el 2021 Barcelona va celebrar el Corpus 700, els 700 aniversari de la celebració del Corpus a Barcelona. Des de la territorial de Barcelona Ciutat durant les Festes de Santa Eulàlia es va fer una exposició vinculada dins del Born CCM a Barcelona: El Corpus és BESTIAL!

Foto: Cap de l’Àliga de Cervera del segle XVIII present a l’exposició ‘El Corpus és BESTIAL’. Autor: acmphoto365

Si sou dels que us emocioneu al veure ballar una àliga, amb l’espetec de les carretilles i el so del flabiol, aneu bé, podeu seguir. Aquest apartat virtual del web de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya té lloc en l’exposició que la territorial de Barcelona ha fet, físicament, a El Born CCM entorn el bestiari de Corpus.

La temàtica de l’exposició d’aquest any rau en el 700 aniversari de la primera processó de Corpus de Barcelona. Festa que és catalogada com “la festa de les festes!” i que ha estat gènesi del model festiu per la resta del país. Ens ha deixat, pels segles, una manera de fer festa i un seguit d’elements que són ben vius. És evident que els balls són diferents, que els gegants també, però hi ha tot un seguit d’entremesos que formen part de la festa que són ben nombrosos: els zoomòrfics.

Mulasses, dracs, víbries, àligues, bous, cucaferes i lleons formen part de la nostra història, del nostre passat i del nostre present. Per això, a banda de la festa de les festes podem afirmar que el Corpus és BESTIAL!

Per això hem triat tot un seguit de peces, algunes vives encara i altres que ja no surten, que es poden veure a la Sala Castellví d’El Born de Barcelona (i els que no sou de Barcelona ho teniu tot seguit!): el Drac de Vilafranca, el Bou de Barcelona, l’Àliga de Girona, la Cucafera de Tortosa i la Mulassa de Reus són part del que hi ha a les pàgines que segueixen.

També es parla del lleó, en general, ja que la seva importància és suficient per parlar-ne malgrat que no hi hagi cap peça a l’exposició. I no només són aquestes les peces que es veuen, si aneu investigant podreu veure alguna sorpresa, com el vídeo que segueix.

Amics, aneu seguint, que bé xalareu!


Els orígens de les figures zoomòrfiques del Seguici

Descarrega't els tòtems de l'exposició en format PDF

Agraïments

Equip de producció

Nil Rider - Comissariat

Mercè Ayora - Coordinació

Nico Alonso - Producció

Arnau Cristóbal - Disseny i producció audiovisual


Amb la col·laboració de

Judit Solanich - Suport lingüístic

Xavier Malet - Logo Santa Eulàlia Bestiari Infantil

Andrea Moliner - Veu en off

Amadeu Carbó