La Mercè més inclusiva?

Barcelona tindrà una bèstia festiva adaptada

a tots els infants de la Ciutat Comtal


Sota el lema, "La Mercè més inclusiva?" aquestes festes de La Mercè 2022, una nova bèstia festiva treu el cap per la Ciutat Comtal. Es tracta d’una figura infantil pensada per arribar a tots els infants de Barcelona i alhora treballar un aspecte molt concret de la imatgeria festiva: la seva relació amb la inclusió.

Enguany, des de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) s’ha volgut posar èmfasi en l’adaptabilitat de les bèsties infantils. Apostant així per a la construcció d’una de nova: la primera de la ciutat pensada perquè la puguin portar infants amb diversitat funcional.


És per aquest motiu que el pròxim 10 de setembre es presentarà al Born Centre de Cultura i Memòria aquesta nova bèstia festiva construïda per l’artista Olga Malavia. La figura s’ha fet amb un material molt lleuger: espuma de poliuretà, a partir del disseny de l’il·lustrador Xavier Malet.

Antecedents i nous reptes

L’any 2021, per les festes de Santa Eulàlia, es va repartir entre totes les colles de la ciutat un mocador que portava un dibuix estampat. Es tractava d’una il·lustració de Xavier Malet en la qual apareixia una bèstia de tres caps amb diferents elements representats com una peülla de porc, una ala o una cua caragolada. Aquesta imatge va ser dissenyada amb parts de totes les peces d’imatgeria festiva infantil de la Ciutat amb la intenció d’englobar la gran diversitat de bèsties infantils que tenia Barcelona en un sol disseny que serviria per construir una bèstia en un futur.


El pròxim 10 de setembre, després de la presentació d'aquesta nova figura infantil començarà el seu camí per arribar a ser el inclusiva en tots els seus aspectes. Per assolir aquest repte passarà per diferents centres de la ciutat que treballen amb persones amb diversitat funcional i aniran aportant el seu coneixement i experiència per a seguir adaptant la figura per a tots els infants de la ciutat.


Aquesta figura anirà acompanyada d'una guia didàctica que pretén donar suport tant a les colles de cultura popular del Principat que vulguin treballar la diversitat funcional a través de la imatgeria zoomòrfica, com els centres educatius d'infantil i primària que ho desitgin.


L’altra tasca que caldrà fer és posar-li un nom. L’Agrupació del Bestiari vol que siguin els infants de Barcelona els que facin propostes sobre com anomenar la nova figura. Això sí: haurà de ser un nom neutre i vàlid que pugui ser representatiu de tots els gèneres.

Pel que fa al ball i la música, l’Esbart Català de Dansaires s’encarregarà de crear una coreografia inclusiva, mentre que el músic Joan Gómez compondrà una peça musical especial per a la bèstia.